dijous, 24 de maig del 2012

Manifest d'un company


CAP A LA VAGA INDEFINIDA

Posicionar-se per a començar una vaga indefinida, no es una qüestió que es pugui fer per simple intuïció. Mereix una reflexió profunda sobre el tema per poder comprendre el seu significat.


1era Dir prou. No es tracta de parar-nos a pensar com de satisfactori pot ser aturar-nos. Es tracta de que el sentiment d’aturar-nos supera de lluny el sentiment de preocupació sobre el què passarà i d’aquesta manera perdre la por al risc. Es tracta de fer un cop a la taula i dir: prou!


2na Forma de pressió incisiva. Una vaga general es una manera d’influenciar directament la continuïtat d’una situació en contra les persones interessades en que continuï. Si el ministre d’educació no pot tirar el país endavant perquè la universitat ofereix resistència pacífica, o es veurà obligat a dimitir o acatarà la demanda. L’1 de maig 1886 els treballadors farts de treballar 12 i 14 hores van convocar una vaga indefinida i a partir de llavors, avui tenim les 8 hores legals.


3era O tots o ningú. Volen que només una part de la població a la qual pertanyen, la més adinerada, pugui accedir a l’educació. Perquè els seus fills son millors persones que nosaltres? Perquè ells han de poder accedir i nosaltres no? Naixem iguals en drets, tal i com recull la declaració universal dels drets humans, per tant nosaltres ens plantem i diem No a la diferència d’accés. Si fem la vaga indefinida, ho es per a tothom, i allargant les actes estem barrant el pas a les pròximes matricules, tant les nostres com les seves.


4rta Solidaritat. El concepte de solidaritat obrera neix des de que un grup de persones es veuen oprimides i agafen consciència que tenen un enemic comú. Nosaltres compartim enemic amb tots els sectors de l’educació, i entre ells, alguns ja han començat la vaga indefinida, no els hi hauríem de fallar. La solidaritat és dóna en dos àmbits, interna entre alumnes i professors-directiva; i externa entre facultats.


5na Quan una llei és injusta, el correcte és desobeir-la. Ens hem de sentir legitimats a fer la vaga indefinida, a negar-nos a donar continuïtat a l’educació del país, perquè l’educació que volen donar no es com nosaltres estem disposats a rebre-la. Estem legitimats perquè ells s’han sentit legitimats a no escoltar les nostres peticions, i la via del diàleg no funciona.


6na Danys. Sempre hi haurà algú a qui la decisió presa per l’assemblea no li anirà bé, o li trencarà els plans previstos però l’actitud ha de ser constructiva. Busquem la solució pels Erasmus i becats que necessitin nota. Un cop trobada s’ha de fer balanç i pensar que es millor per un mateix, i llavors votar.


7na Significat. Una vaga es una forma de pressió per aconseguir un canvi, no una forma de desentendre’s d’una feina. Sempre hi haurà qui aprofitarà per fer vacances, qui no s’interessarà ni tan sols per l’assemblea però li vindrà bé la idea i qui inclòs ens dinamitarà. No es tant important el que diguin els medis o el que pugui pensar la gent, l’únic que ens interessa es que no acatarem fins que no ens escoltin. Quan vegin que és així, quan es creguin que és així, llavors funcionarà.


8na Duració. Si s’han pogut fer aquesta i les anteriors reformes  es perquè els hem deixat. Perquè ningú els hi ha impedit ni física ni moralment. Si volem impedir alguna cosa hem de fer la pressió necessària durant el temps necessari fins que es canviï, ni més temps perquè no tindria sentit, ni menys temps perquè haurà sigut insuficient i l’haurem perdut. La vaga ha de ser indefinida.


9na A. Oportunitat perduda. Podem elegir la por, no atrevir-nos a plantar cara i l’any que ve tenir noves retallades. Podem esperar mesos fer una altra vaga d’un dia i tornar-nos a deixar vèncer per la por. Fins que hi hagi un dia que no quedi res del que nosaltres coneixíem i llavors potser sí, per desesperació  plantarem cara. Es necessari esperar a que passi tot això? Cal que veiem passar per la nostra cara les retallades i demés amb tota la pèrdua de temps i drets acadèmics, i amb la dificultat de recuperar-los que això suposa? No podem actuar ja i estalviar-nos-ho? 


9na B. Oportunitat guanyada. Amb una vaga indefinida no només podem aconseguir el que demanem o fer dimitir el ministre d’educació, no només podem recuperar la dignitat i el control sobre l’educació, sinó que estarem causant un punt d’inflexió en la història d’aquesta escola, estarem fent un canvi de paradigma en les decisions del govern, estarem demostrant que sí que es pot, i, la nostra energia estarà contagiant al resta de sectors a creure en ells mateixos,  i a sumar-se a la mobilització per recuperar la seva sobirania.

ETSAB, hem de tirar endavant amb valentia, força i contundència! Despertem-nos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada